fbpx

Tre kilo til lykke?

skjermbilde-2016-09-19-kl-17-44-18

Hun ser på meg med oppgitthet og tar et godt tak rundt siden av magen. «Dette her? Hvordan skal jeg greie å bli kvitt det?»

Venninna mi vil gå ned tre kilo. De siste kiloene som sitter rundt magen. Hun føler det som om kroppen stritter imot med all sin kraft. Som om legemet ikke ønsker å kvitte seg med disse «kjærlighetshåndtakene» på magen. Og da hun i tidligere perioder har greid å kjempe seg ned disse kiloene, skal det bare en liten sommerferie til med vin- og sjokolade-kos før de er tilbake igjen.

Dette er en problemstilling jeg opplever går igjen, både som venninne og personlig trener. «Hvis jeg bare går ned tre kilo, blir jeg mye mer fornøyd med meg selv.»

Hva er det med disse tre kiloene som vi lar gnage på samvittigheten? Er det virkelig verdt å bruke så mye energi på å irritere seg over dem?

Jeg ser ofte at man egentlig ikke er motivert nok for å bli kvitt dem. I alle fall ikke permanent. En ting er å gå ned tre kilo til sommeren, en annen ting er å holde seg stabil tre kilo mindre gjennom hele året. For de fleste blir offeret for stort. Fordi man verken har lyst eller mulighet til å trene oftere. Fordi man ønsker den ekstra kosen i helgene med familie og gode venner. Fordi man i bunn og grunn er tålelig fornøyd med seg selv. Men uten helt å erkjenne at man er tålelig fornøyd med seg selv. Derfor dukker den dårlige samvittigheten opp mandag morgen, etter en helg med store middager, desserter og vin, og man tenker; fra i dag er det full skjerpings. Bare gulrøtter og laks på meg, ja. Helt til torsdag nærmer seg, og løftet fra mandag morgen føles fjernt og irrelevant.

Hva handler dette om? Kanskje har det å gjøre med det ytre fokuset på kropp, helse og trening i samfunnet. Våre antagelser om omverdenens forventninger til oss. For det viktige spørsmålet er hva disse tre kiloene betyr i en større sammenheng. Hvorfor er det viktig å bli kvitt kjærlighetshåndtakene på magen?

Venninnen min svarer: «For å føle meg mer vel.»

«Ok, men hvorfor er det så vanskelig å gjøre noe med det» undrer jeg, og følger opp med: «På en skala fra 1 til 10, hvor viktig er det – helt ærlig?»

Hvilket tall kommer først opp hos deg? Hvis du kjenner at svaret egentlig er en femmer, er det kanskje like greit å erkjenne at det ikke er viktig nok for deg? Og ta konsekvensene av det? I så fall, for en befrielse!

Da kan du droppe den dårlige samvittigheten. Da er det herved slutt på å føle på utilstrekkeligheten. For du er fornøyd med den vakre skrotten du har, og du nyter kosen i helgene med god samvittighet!

På mandag morgen kan du tenke: for en deilig helg! Jeg er forsynt og uthvilt og klar for hverdag i noen dager.

Da holder du blikket på det viktigste: nemlig at du har en velfungerende og frisk kropp. Du trener regelmessig, spiser jevnt over bra mat. Koser deg iblant. Du kjøper klær som passer i stedet for å prøve å presse deg inn i buksa du kjøpte den gangen du var tre kilo lettere.

Se deg i speilet, og se godt på personen som står der. Såvisst ser du smashing ut! Tre kilo til lykke? For de aller fleste: Neppe. Livet er her og nå. Nyt det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Handlekurv
Skroll til toppen