fbpx

Slik fikk jeg motivasjonen tilbake

Til tross for heftige forhandlinger med egen indre demon, og sterk motstand i kroppen, slepte jeg meg på tredemølla for å løpe intervall i går. Da var det gått nesten tre uker siden sist løpe-økt!

Og jeg som var i et så godt driv. I flere uker hadde jeg trent to til tre solide løpe-økter hver uke. Jeg har trent 6×5-intervaller 1-2 ganger i uka i tillegg til en rolig økt på 45-60 minutter. Jeg opplevde stadig framgang ved at jeg greide å øke farten litt og litt for hver intervalltrening. Det ga motivasjon, og jeg kjente jeg gledet meg til hver intervalløkt! Treningslysten var på topp.

Målet mitt? Å løpe mila på 45 minutter på Nyttårstrimmen i Grenland på nyttårsaften. Det innebærer en gjennomsnittsfart på 13.5 km/t (4,30 min på kilometeren), som er et litt hårete mål. Men målet var «innafor» med systematisk trening over tid. Jeg løp nemlig med en fart på 13,5 km/t i seks kilometer under Skagerakløpet i oktober, som jeg til min store overraskelse vant! Det jeg nå måtte trene på for å greie å holde samme fart i hele ti kilometer, var varighet. Derfor egnet 6×5-intervaller seg bra. Seks runder med fem minutters løp utgjør nesten en mil per intervalløkt.

For to og en halv uke siden våknet jeg med sår hals og verkende kropp. Det var starten på en sterk forkjølelse som har vart helt fram til nå. Jeg er ikke alene, har jeg skjønt. Jeg og store deler av den norske befolkningen er i samme båt – det er høysesong for forkjølelse, influensa og omgangssyke. Vi er sårbare på denne tida av året.

Kjipt, for sykdom kan være drepen for treningslysten. I disse mørke vintertider synes jeg ofte sofa, godteri og juleforberedelser frister mer enn å trene, og jeg mistenker at jeg ikke er den eneste som har det sånn? Jeg erfarer at flere av kundene mine strever med det samme. Derfor er det ekstra viktig å være i forkant ved for eksempel å gjøre treningsavtaler med andre, senke terskelen ved å trene kortere økter eller rett og slett å prioritere den treningen man synes er morsomst. Hvis ikke kan sykdom lett bli en trigger til å falle ut av de gode rutinene. Og resultatet? Blytyng start på det nye året, når «alle» andre også skal i gang med treningen.

Med dette i bakhodet, visste jeg det var på tide å komme i gang med treningen i går. Jeg var tung i kroppen og demotivert, og tankene var dystre. «Jeg kommer uansett ikke til å nå målet innen nyttårsaften. Hva er poenget da…?»

6×5-intervall ble for heftig å starte med. Jeg er fortsatt litt slimete i brystet etter forkjølelsen. Etter en del forhandlinger med min indre pessimist, bestemte jeg meg for å være grei med meg selv: «3-minutters intervaller – det greier du, Mariann!» Planen var å løpe fire runder med tre minutters løp. Dermed senket jeg terskelen nok til at jeg kom meg på tredemølla.

Så skjedde det magiske som ofte skjer, bare jeg først kommer meg på trening: Jeg erfarte at kroppen fungerte bra! Jeg ombestemte meg under oppvarmingen, og løp i stedet 6-5-4-3-2-1 minutters-intervaller. De foregikk som følger:

  • Oppvarming 8 minutter
  • 6 minutter løp (min fart: 13 km/t)
  • 2 minutter aktiv hvile (løp rolig på 7,5 km/t)
  • 5 minutter løp (13,2 km/t)
  • 2 minutter aktiv hvile
  • 4 minutter løp (13,5 km/t)
  • 2 minutter aktiv hvile
  • 3 minutter løp (14 km/t)
  • 90 sekunder aktiv hvile
  • 2 minutter løp (14,5 km/t)
  • 40 sekunder aktiv hvile
  • 1 minutt løp (15 km/t)
  • Nedtrapping rolig løp i 5 minutter.

Formen var langt bedre enn forventet. Det store spørsmålet nå er om jeg skal løpe på nyttårsaften, eller om jeg skal finne et nytt løp å trene mot lenger framme. Hva synes du?

Uansett har jeg bestemt meg for å gjeninnføre rutinene fra før jeg ble forkjøla, og trene to til tre løpe-økter i uka.

Budskap: Hvis du har vært syk, er syk, eller du rett og slett sliter med motivasjonen på denne tida av året – senk terskelen! Når du først kommer deg på trening, yter du ofte mer enn planlagt. Det viktigste skrittet du tar er å komme deg ut av sofaen. Og hvis du nå har det så hektisk at du ikke rekker å trene like mye som vanlig, husk at litt er bedre enn ingenting. En til to økter i uka er langt bedre enn ingen. En kort økt er bedre enn ingen økt. Det lille du eventuelt bestemmer deg for å gjøre utgjør en forskjell! Du vedlikeholder formen, som gjør at du slipper å «starte på nytt» i januar.

God desember-trening, din spreking 🙂

 

 

 

Handlekurv
Skroll til toppen