Psykisk robusthet, altså evnen til å håndtere de belastningene som livet i perioder gir oss, kan du bygge ved å øve på selvomsorg.
Vi mennesker er ofte fæle til å kritisere oss selv for feil og for alt vi kunne gjort bedre i livet. Og ofte praktiserer vi helt andre regler for oss selv, enn vi gjør for andre. Hvis en venn hadde kommet til deg i fortvilelse over å ha gjort en feil, hadde du neppe dømt henne nord og ned? I stedet hadde du antakelig vist medfølelse, og sagt støttende ord i den vanskelige situasjonen hun sto i.
Psykisk robusthet, altså evnen til å håndtere de belastningene som livet i perioder gir oss, kan du bygge ved å øve på selvomsorg. Det vil si å gi deg selv den samme omsorgen, vennligheten og medfølelsen du ville gitt din beste venn.
Medfølelse har en spesiell virkning på hjernen vår, viser forskning. Å fokusere på godhet stimulerer områder i hjernen som er forbundet med helse og velvære. Det betyr at vi kan oppleve glede og tilfredshet ved å praktisere godhet – overfor oss selv OG andre. Medfølelse kan også være å føle seg trist eller å sørge på egne eller andres vegne (kilde: Hverdagspsyk av Rebekka Egeland og Carina Poulsen, s 90).
Selvomsorg er ikke det samme som selvmedlidenhet. Selvmedlidenhet kan gjøre at vi går i offerrolle og blir bitre.
Selvomsorg dreier seg om å møte seg selv med vennlighet og raushet, som er særlig viktig hvis du opplever avvisning eller er i en vanskelig situasjon.
Selvomsorg er en ferdighet som kan trenes opp.
?Hvordan ville det vært hvis du møtte deg selv på samme måte som du møter din nærmeste venn?
?Hva sier du da til deg selv?
?Hvilken forskjell gjør det?
?Hvordan kan du øve på selvomsorg framover?