fbpx

Min psyke snuoperasjon

Jeg vet ikke om du har tenkt over det, men jeg har vært mindre aktiv på sosiale medier de siste månedene sammenliknet med tidligere. Forklaringen er psykisk.

Foto: Hilde Brevig.

Psykisk, på hvilken måte? Jo, ved at jeg det siste året har jobbet med en gradvis snuoperasjon for egen bedrift – fra å jobbe stadig mer med psykisk helse framfor fysisk trening.

Mens jeg tidligere brukte 70 prosent av arbeidstida på å jobbe med fysisk trening, og resten på mental trening, er fordelingen nå snudd rundt. 70 prosent av tida bruker jeg nå på coaching (mentalt), mens de 30 prosentene med fysisk trening foregår i grupper.

Denne snuoperasjonen har krevd så godt som all min tid og energi, ved at jeg har gått leder- og coachutdanningen hos CoachTeam og kontinuerlig praksis med tett oppfølging av dyktige mentorer. Dermed har det blitt mindre tid til annet, som sosiale medier, utvikling av nettsider og så videre.

Det har vært den riktigste prioriteringen jeg har gjort i egen bedrift så langt. Aldri før har jeg følt så sterk mening med jobben min som akkurat nå. Endelig har jeg verktøyene jeg trenger for å guide andre gjennom deres utvikling på en profesjonell, systemisk og målrettet måte.

Jobben min består i å hjelpe andre å hente ut egne ressurser, slik at de kan lede seg selv til å få det bedre i livet. Å få ha en sånn jobb gir meg ekstrem tilfredsstillelse, lykke, mestring, takknemlighet og glede.

Så hva holdt jeg på med tidligere?

Da jeg startet eget firma for seks år siden jobbet jeg først som tradisjonell PT, som i stor grad dreier seg om å lære andre hvordan de trener og spiser for å nå sine mål. Det er til stor hjelp for mange (og er fortsatt en viktig del av min virksomhet).

Likevel opplevde jeg at det ikke var nok. Stadig var det kunder jeg ikke klarte å hjelpe. Kjennetegn ved denne kunden er at hun er hardtarbeidende, ambisiøs, pliktoppfyllende, smart og at hun har  forholdsvis god kunnskap om kosthold og trening.

Utfordringen er at hun ikke blir tilfreds. Med seg selv og med tilværelsen. Hun ser ikke det hun får til, hun legger mest merke til det hun ikke får til. Når hun ser seg i speilet, ser hun alle feilene, og ikke det vakre og unike. Hun måler sin egen verdi i hvordan hun ser ut og hvordan hun presterer. Hun er beinhard mot seg selv. Hun føler et stort ansvar for jobben sin og for menneskene hun har rundt seg. Egne behov kommer ofte i andre rekke, uten at hun er bevisst det selv.

Hun vil ned i vekt, og tenker at bare hun går ned de ekstra kiloene hun irriterer seg over, DA blir alt bra. Problemet er at hun ikke får det til. Hun har prøvd alle dietter, uten å lykkes med varige resultater, og havner alltid tilbake i den onde sirkelen med overspising og «starte-på-ny-hver-mandag». Hun tenker tanker som

– jeg kan ikke akseptere meg selv slik jeg ser ut nå

– for å føle meg vel, må jeg bli tynnere

– jeg kommer aldri til å klare det likevel (for det viser jo erfaringene)

– jeg har dårlig forbrenning

– jeg har dårlige gener

– jeg er svak og har elendig viljestyrke

– jeg orker ikke å gå sulten, for det må jeg når jeg slanker meg

– jeg er avhengig av sukker – jeg er som en narkoman

– jeg har ikke tid til å trene og fatter ikke hvordan andre får det til (særlig i travle perioder)

– jeg må bare gå litt ned i vekt først, så skal jeg begynne å trene

– nå må jeg skjerpe meg, jeg begynner til mandag

Mens tanker som dette sirkulerer i hodet, ligger følelsen av skuffelse, frustrasjon og utilstrekkelighet som en dyster bunnklang i tilværelsen. Resultatet er en følelse av å springe rundt i et evinnelig hamsterhjul.

Disse kvinnene (og mennene, for det er mange menn som sliter med det samme) traff meg rett i hjertet. Jeg ble så frustrert over at jeg ikke klarte å hjelpe dem! Mye fordi jeg kjente meg igjen, siden jeg har vært der sjøl. Jeg var tidligere min egen verste fiende og sleit med selvfølelsen. Jeg la egen verdi i hvordan jeg presterte, og jeg kunne føle skam når jeg ikke presterte slik jeg forventet av meg selv. Frykten for å feile, for å bli misforstått og latterliggjort, begrenset meg i valgene jeg tok.

Les om de tre vendepunktene som gjorde meg trygg her. 

Jeg vet det er mulig å bygge mental robusthet, øke selvfølelsen og å få det bra – gjennom mental trening og ved å lære selvledelse! Jeg visste bare ikke hvordan jeg skulle lære bort selvledelse på en effektiv måte. Som PT hadde jeg ikke verktøyene jeg trengte. Jeg forsto at det var den mentale kompetansen jeg trengte å bygge.

I dag ser jeg at det jeg tidligere drev med, var å behandle symptomer. For de som har prøvd alle dietter, og som gang på gang har prøvd på ny, og som føler seg låst i frustrasjon, utilstrekkelighet og umulighetstanker, hjelper det ikke å gi nok en kostholdsplan. Det er å sende dem rett tilbake i hamsterhjulet.

Den mest effektive veien til endring er da å bli bevisst årsakene til problemet, og den jobben er mental, ikke fysisk. I en coachingprosess får kunden hjelp til å avdekke mønsteret i egen selvsabotasje. Hun bistås i å utvikle verktøyene hun trenger for å føle glede, ro og trygghet i seg selv, både i medgang og motgang. Gevinsten i den andre enden er valgfrihet. Da står det ingenting i veien lenger for å skape ønsket endring for egen helse.

Nyhet: Sterk – fra innsiden og ut!

Jeg er glad og stolt over å kunne fortelle at jeg denne forsommeren lanserer et nytt konsept for å hjelpe min målgruppe: «Sterk – fra innsiden og ut», som er et coachingprogram over åtte uker.

Jeg har kun en håndfull antall deltakere med i piloten som nå pågår. Programmet består av en kombinasjon av gruppecoaching, individuell coaching og undervisning i selvledelse på nett. Hver enkelt deltaker får tett oppfølging av meg.

Min drivkraft er mine kunders utvikling. Hensikten med programmet er at deltakerne etter endt prosess vet hvordan de leder seg selv til å tenke og føle på den måten de trenger for å handle slik de dypest sett ønsker for egen helse. Ønsker du info mer info om programmet som starter i august, send meg en e-post på mariann@marianndeila.no.

Treningsreise med selvledelse som tema

I tillegg arrangerer jeg november en treningsreise til Tenerife der samme tematikk er rød tråd. Ønsker du deg en uke bort fra den travle hverdagen for å sette egen helse og personlige utvikling på agendaen, er dette turen for deg. 

Er det rart jeg elsker jobben min? Den er rett og slett psykt meningsfull 🙂

PS! Har du spørsmål om treningsreisen eller coachingprogrammet jeg setter opp til høsten, send meg gjerne en e-post. 

Handlekurv
Skroll til toppen