Slik holder du liv i motivasjonen

Føler du deg stapp mett etter jula? Er du supermotivert for å ta tak i helsa og gjøre det som trengs i månedene som kommer? Få tipsene til hvordan du skaper motivasjon som varer hele året.

Vær obs på at du ikke bare er fra-motivert, men at du også har et bevisst forhold til hva du faktisk ønsker å oppnå.

En motivert person kjennetegnes av høy innsats, engasjement, entusiasme, fokus, utholdenhet, vilje og tro. Den motiverte har en indre energi som gir drivkraft til å gjennomføre de nødvendige oppgaver for å komme dit hun vil.

Tenk, så vidunderlig det må være å våkne hver dag med denne gløden?

Motivasjon oppstår dessverre ikke av seg selv, og den svinger. Motivasjon er en mental ferdighet som trengs å trenes, og i dette innlegget lærer du hvordan.

Hvordan skape langvarig motivasjon?

Motivasjon kan være styrt innenfra eller utenfra. Den indre motivasjonen har du i deg selv, den gjør deg selvstendig og selvgående. Da endrer du vanen, fordi det gir mening for deg. Ytre motivasjon er styrt av noe utenfra, du får «belønning og straff» for dine handlinger. Kanskje kjæresten din synes du bør bli sprekere? Eller du ønsker anerkjennelse fra venninnene dine? Da søker man ytre motivasjonskilder, og de kan fungere bra for å få deg i riktig retning. Det kan være å følge en inspirerende mosjonist på sosiale medier, eller  å gå til en personlig trener som pisker deg rundt hver uke.

Ulempen med ytre motivasjon er at den som regel er kortvarig. Når du slutter å trene hos den personlige treneren, faller du fort ut av de gode rutinene, med mindre du har jobbet med den indre motivasjonen samtidig. Den indre motivasjonen er mer seiglivet.

Motivasjon er imidlertid aldri konstant, og trengs å jobbes med kontinuerlig. For å holde liv i den indre motivasjonen er det avgjørende at de daglige oppgavene er meningsfulle for deg.

Tenn din indre motivasjon

Så hva skal til for å øke den indre motivasjonen, som er den mest kraftfulle motivasjonen du kan ha på veien mot målene dine? Første bud er å stille deg selv de riktige spørsmålene. På den måten blir du bevisst hvorfor endringen er meningsfull for deg.

De første spørsmålene du bør stille deg er:

  • Hva driver deg til å ville leve sunnere?
  • Hvis du ikke endrer vanene, hva koster det deg?
  • Hvis du fortsetter som i dag, i fem-ti år til, hvilke negative konsekvenser får det? Hvordan ser livet ut da, og hvilke ringvirkninger får det?
Den indre motivasjonen tennes av å ha et klart bilde av hvorfor det er viktig for deg å nå målene dine. Foto: Hilde Brevig.

Svarene på disse spørsmålene styrker fra-motivasjonen din, det vil si det du ønsker deg bort fra. Den smerten det koster deg å bli der du er i dag, kan det ligge mye motiverende sprengkraft i.

Pass deg for fella!

Denne fra-motivasjonen kan imidlertid også by på en aldri så liten felle. Når mandag eller første nyttårsdag kommer, er vi i smerten. Det er når vi føler oss stapp mette og tunge i kroppen, og vi bare lengter ut av denne forferdelige tilstanden. Hvis vi kun drives av dette ubehaget, og ikke har tenkt noe større på saken, er motivasjonen dømt til kort varighet.

Hvorfor? Jo, fordi du mister gnisten så fort du er ute av den stapp mette tilstanden. På mandag er du mett, men etter noen dager eller få uker med trening og sunn mat, føler du deg vel igjen. Ubehaget er borte, og det samme er ofte motivasjonen. Plutselig er den ekle følelsen fra første nyttårsdag merkelig fjern, og du tenker «jeg venter med å trene til i morgen …» Plutselig er det gått to uker uten trening, og motivasjonen til å ta opp treningen igjen, er forduftet. Kjenner du deg igjen? 😉

Pass på at du ikke havner i den fella!

Styrk «til-motivasjonen» din

Kilden til langvarig motivasjon går gjennom å ha et krystallklart bilde av hva du ønsker å oppnå med livsstilsendringene. Forestill deg alle gevinstene dette vil gi i livet ditt! Du trenger nemlig grunner til å fortsette med de sunne vanene også etter at du er ute av den «stapp-mette-januar-tilstanden».

Et mentalt verktøy er å lage målsettinger. En god målsetting betyr noe for deg. Da kjenner du i hele deg at du ønsker å nå målet. Du får sommerfugler i magen av å tenke på de positive ringvirkningene måloppnåelsen vil gi i livet ditt.

Målsettinger er et grunnleggende verktøy i all mental trening. I idrettsverdenen er bruk av målsettinger det klart mest benyttede verktøyet for å styrke motivasjon i praksis. Målsettinger har stor betydning for utfallet, fordi de dirigerer energien og innsatsen din i en bestemt retning. Gode mål øker utholdenheten, og hjelper deg å holde fokus over tid.

Steg 1: Hva konkret ønsker du å oppnå?

Min erfaring er at de fleste har et utydelig bilde av hva de ønsker å oppnå når de setter i gang med et nytt trenings- eller kostholdsprosjekt. «Jeg ønsker å bli i bedre form og å føle meg vel», er det desidert vanligste svaret jeg har fått i jobben som personlig trener. Målet berører bare overflaten. Da jeg videre har spurt hva det konkret innebærer, har de fleste trengt tid i tenkeboksen.

Et mål uten en plan, er kun et ønske.

Konkrete, spesifikke mål motiverer mer enn generelle, uspesifikke mål.

Om tre måneder fra nå, hva ønsker du å ha oppnådd for egen helse?

Skriv ned det første du tenker. Deretter konkretiser. Spør deg selv hva du spesifikt legger i det å bli bedre trent eller å føle deg vel. Hvordan skal du ellers vite når du har nådd målet?

Spørsmålene setter i gang en bevisstgjøringsprosess, og kan ende med spesifiseringer, som:

«Jeg er i god form når jeg kan løfte barna mine uten å synes at de er tunge.»

«Jeg er i god form når jeg kan gjennomføre en tøff intervalltime på treningssenteret uten å tenke at jeg kommer til å dø …»

«Jeg føler meg vel når jeg kommer inn i de gamle klærne mine.»

«Jeg føler meg vel når jeg i 80 prosent av tida ser meg i speilet og tenker at jeg ser fin ut.»

Hva er gode bevis på målet ditt? Når vet du at du har nådd målet?

Sjekk vloggen min fra i fjor, der jeg med glimt i øyet snakker om hva som er de typiske fellene, og hva du kan gjøre for å unngå å falle i dem 😉 

[arve url=»https://youtu.be/MN6fd_tLYXI» title=»Slik unngår du januar-fella » description=»Med glimt i øyet snakker jeg i denne vloggen om hva som er den vanligste feilen folk gjør i januar.» /]

Steg 2: Kjenn ditt hvorfor

I tillegg til å definere HVA du ønsker å oppnå, er det essensielt for motivasjonen å vite HVORFOR du ønsker å oppnå det. Svarene på disse spørsmålene er brensel på det indre motivasjonsbålet:

  • Hvorfor er det viktig for deg å nå disse målene?
  • Hva gir det deg?
  • Hvordan beriker det livet ditt?
  • Hva er annerledes når du har nådd målet ditt?
  • Hvilke muligheter åpner det opp for?
  • VIL DU HA DET?

Steg 3: Lag en plan du trives med

Et mål uten en plan, er kun et ønske. Neste steg er derfor å lage en realistisk plan, som du vet du vil klare å leve med over tid. Vær obs på at du ikke faller i «alt eller ingenting»-fella. Det er å gå altfor hardt ut, trene mye mer enn du vil klare over tid, spise i sterkt kaloriunderskudd osv. Ikke planlegg at du skal gå raskest mulig ned i vekt. Tenk i stedet langsiktig, vær tålmodig, og bestem deg for at du nå skal øve på ferdighetene du skal fortsette med i resten av ditt liv.

Les også «Den beste treningen er den du får gjort».

Ha realistiske forventninger

Et vanlig hinder for mange er at de gir opp etter to uker fordi nedgangen går saktere enn de forventer. Det er et typisk symptom for «alt-eller-ingenting»-tankesettet, fordi man tenker at «dette kommer aldri til å gå» og «ingenting hjelper», og dermed gir opp. Ikke gi opp! Løft blikket og se utviklingen over tid.

Smør deg inn med tålmodighet, og ha fokus på oppgavene. Legg merke til hvor godt det kjennes for kroppen at du trener og spiser variert og balansert, og minn deg selv på alle de andre gode grunnene til at du endrer livsstilen din annet enn tallet på badevekta. Husk at vekta kan svinge fra uke til uke avhengig av menstruasjonssyklus, vann i kroppen, fordøyelse (hvorvidt du har vært på do eller ei) og så videre. Det betyr at du fint kan ha gått ned i fettprosent, selv om vekta ikke viser det akkurat denne dagen.

Jeg ønsker deg lykke til, og jeg heier på deg! 

PS! Du kan lese mer om hvordan du kan trene mentalt i boka mi Prosjekt sterk. Der får du en detaljert steg-for-steg veiledning i hvordan du kan komme i form og gå ned i vekt.

PSS! Har du forsøkt å endre livsstil ved å sette deg mål og lage gode planer mange ganger før – uten å lykkes? I så fall kan det hende du trenger en annen type veiledning enn jeg gir i denne artikkelen: nemlig coaching. I coaching får du hjelp til å bygge bro mellom ønske og praktisk handling for å nå egne helsemål. Det passer for deg som vet hva som skal til, men som likevel ikke får det til.

Handlekurv
Skroll til toppen