fbpx

Ikke vent på motivasjonen

Har du et mål du ønsker å oppnå, men lurer på hvorfor du ikke føler deg motivert nok til å gjøre det som skal til? Antakelig stiller du deg selv feil spørsmål. 

  • Kanskje utsetter du å starte med det tunge prosjektet på jobb, og venter på at du skal få drivkraft?
  • Kanskje trenger du å lese til eksamen, men demotivasjon gjør at du surfer på Facebook i stedet?
  • Eller kanskje lengter du etter å komme i form, men det føles stort og uoverkommelig, derfor utsetter du trening?

Jeg har en god nyhet til deg: Du kan slutte å vente på motivasjonen! I stedet kan du gå rett til handling.

Du trenger nemlig ikke å være motivert for å starte.

Nøkkelen til mer motivasjon ligger i å begynne med en liten og enkel oppgave knyttet til målet ditt. Det gir en følelse av framgang og mestring, som videre avler mer motivasjon.

Motivasjonen styrkes av handling! Mange tror det må være omvendt, at motivasjonen trenger å være på plass først. Dermed kommer de aldri i gang.

Løsningen er derfor å trekke deg ut av egne tanker, for å rette fokuset mot den ytre verdenen, og gå rett løs opp oppgaven.

Denne strategien funker og støttes av moderne hjerneforskning.

Slik funker hjernen

Jeg tar for tida et kurs i kognitiv nevrovitenskap, og modulen vi jobber med nå er om «focus and decision making». Vi lærer om hva som skjer i hjernen under endring, som impliserer en del konkrete råd for hvordan vi best kan tilrettelegge for oss selv for å etablere nye vaner.

Hjernen opererer i tre ulike nettverk, ett der du er i tankene dine (da har du oppmerksomheten innover i deg selv), ett der du har oppmerksomheten i den ytre verden, som når du gjør en oppgave, og ett siste nettverk som fungerer som en bryter mellom de to andre nettverkene. Det er ikke mulig for hjernen å være i to nettverk samtidig.

Hvis du blir sittende i tankeverdenen og vente på motivasjon, skjer det ingen verdens ting knyttet til målet ditt. Du trenger derfor å trekke deg ut av tankene og rette fokuset til rommet rundt deg og oppgaven foran deg.

Er tenking unyttig?

Tenking er selvsagt nyttig, og det er smart å ha et bevisst forhold til hvorfor du ønsker å oppnå målet ditt. Når du definerer et mål, vit hvorfor du ønsker å oppnå det, og skriv ned grunnene. Dine «hvorfor» er det som gjør oppgavene knyttet til målet meningsfylte, og mening gir motivasjon. Kanskje vil du kjenne at du blir opprømt av å drømme deg inn i sluttresultatet, og du kjenner deg inspirert der og da?

Poenget mitt er at denne overordnede motivasjonen ikke alltid er nok til å mobilisere til handling. Motivasjon er flyktig, og er ofte ikke til hjelp når du står foran den konkrete oppgaven i en hverdagssituasjon.

Eksempel: Idet du setter deg ned foran pcen for å begynne på den store oppgaven, føler du deg tung. Du undrer over hvorfor dette er så tungt, og tenker «hvorfor er jeg ikke mer motivert?», og kanskje blir du litt skuffet over deg selv. Du fortsetter å se tomt ut i lufta, går og henter deg en kaffe, sjekker e-post og grubler litt til.

En stor, kjent studie gjennomført av Teresa Amabile og Steven Kramer viste at selv små doser progresjon ved gjennomføring av meningsfylte oppgaver, påvirker motivasjonen positivt i en oppadgående spiral (kjent som det the progress loop).

Strategien er: Hvis du legger merke til at du blir sittende i egne tanker og fundere over hvorfor du føler motstand eller demotivasjon for en viktig oppgave, flytt oppmerksomheten ut i rommet. Begynn med en liten og enkel oppgave.

Vær i forkant

Når du setter deg et mål og legger en plan, kan du legge til rette for deg selv i forkant ved å bryte ned målet ditt i delmål. I planen kan du tydeliggjøre små og enkle oppgaver på veien mot målet.

Ikke forsøk å gjøre fem ting på en gang. Velg å begynne med en eller noen få oppgaver som gir mening knyttet til målet ditt.

Konklusjon: Styrk motivasjonen gjennom å starte med en enkel og liten oppgave som er relevant for målet ditt! Progresjon i meningsfylt arbeid, uansett hvor små dosene med framgang er, gir motivasjon. Motivasjon fører til mer kreativitet og produktivitet, som igjen fører til mer motivasjon og mer arbeid gjennomført – i en oppadgående positiv spiral.

I stedet for å stille deg selv spørsmål om hvorfor du ikke er motivert, still deg selv spørsmålet:

Hva kan jeg starte med for å komme et skritt nærmere målet mitt? 

Hva er ditt neste steg? 🙂

 

 

 

 

Handlekurv
Skroll til toppen